У порт окупованої Феодосії прибули одразу шість потягів з вагонами для перевезення зерна / Фото

19:20 09.11.2023

У морський порт Феодосії прибули одразу шість потягів з вагонами для перевезення зерна.

Як повідомляє кореспондент Крим.Реалії, таке скупчення поїздів на залізничних коліях у Феодосії спостерігається вперше.

Згідно з маркуванням на вагонах, це зерновози ростовського ТОВ «Агро-Фрегат». Раніше Крим.Реалії повідомляли, що Росія використовує для вивезення зерна через закриті Україною кримські порти вагони ростовської компанії.

Шість потягів з вагонами для перевезення зерна в морському порту Феодосії, 8 листопада 2023 року. Фото Крим.Реалії

Зерновози ростовського ТОВ «Агро-Фрегат» у морському порту Феодосії, 8 листопада 2023 року. Фото Крим.Реалії

Назва цієї компанії фігурує у розслідуванні українського посольства в Лівані про перевезення українського зерна, яке Росія транспортувала на сирійському балкері у порт Тріполі. Згідно з інформацією з відкритих джерел, товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-Фрегат» зареєстровано у 2019 році у Батайську Ростовської області Росії.

Також у морському порту Феодосії помічено балкер FEDOR (IMO 9431977, MMSI 273294380) під прапором Росії. Це судно, за даними журналістів-розслідувачів, неодноразово перевозило зерно з кримських портів.

Балкер FEDOR у морському порту Феодосії, 8 листопада 2023 року. Фото Крим.Реалії

Російська влада публічно підтверджувала, що вивозить українське зерно з окупованих територій на анексований Кримський півострів. Російський глава Криму Сергій Аксьонов (за документами – Аксенов) визнавав, що Росія продає українське зерно. Однак пізніше ві заявив, що у кримських портах не завантажують зерно для прямих поставок за кордон.

Українська прокуратура повідомила про підозри російського міністра сільського господарства Криму, директора компанії-власника кораблів РФ та 6 капітанів російських суден (ч. 2 ст. 332-1 КК України). За версією українського слідства, всі вони були причетні до перевезення награбованого зерна через окупований Крим.
 

Ще на цю тему