На Волині будують два «сухі порти» для агроекспорту

13:20 07.06.2023

На Волині розбудовують інфраструктуру під два «сухі порти», котрі слугуватимуть для вивезення сільськогосподарських культур українських аграріїв за кордон.

Про це розповів начальник обласного управління агропромислового розвитку (АПР) Юрій Юрченко, повідомляє «Суспільне».

В одному місці продовжуються роботи будівельні, у другому — реконструкційні по елеваторах, які розташовані поблизу залізничних колій. Це дасть змогу після введення їх в експлуатацію експортувати зерно не тільки морем, а й залізницею”, — сказав Юрченко.

Якщо ці два «порти» запрацюють на повну, то Волинь може експортувати понад 3 млн тонн на рік. Йдеться про експорт зернових і технічних культур.

Юрченко зауважив, що до повномасштабного російського військового вторгнення через територію Волині експортувалося орієнтовно 110 тис. тонн зернових і технічних культур, а у 2022 році регіональний показник зріс до 1,5 млн тонн агропродукції.

На сьогодні здійснюються прямі постачання на порти зернової групи. Також йдуть і технічні культури, які не залишаються на території Євросоюзу, а прямують далі”, — додав він.

У травні у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який допоможе залучити іноземні інвестиції в розвиток сухопутних коридорів для експорту української агропродукції, що сприятиме збереженню продовольчої безпеки світу в умовах нестабільної роботи Чорноморської зернової ініціативи.

У 2022 році Євросоюз започаткував ініціативу «смуг солідарності», щоб допомогти Україні експортувати сільськогосподарські товари всіма можливими маршрутами — включаючи залізничний, автомобільний та річковий транспорт — в умовах перебоїв, спричинених війною Росії.

Теми:

Ще на цю тему