У Болгарії затвердили ротаційний уряд на наступні дев’ять місяців

09:20 07.06.2023

Парламент Болгарії схвалив уряд на чолі з прем’єр-міністром, академіком Ніколаєм Денковим, який працюватиме наступні дев’ять місяців за погодженням між двома найбільшими парламентськими блоками – ГЕРБ-СДС і "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Новий уряд підтримав 131 депутат Народних зборів Болгарії, проти виступили 69 – переважно представники проросійських фракцій Болгарської соціалістичної партії та партії "Відродження" та популістського руху "Є такий народ".

Під час виступу в парламенті Денков оголосив, що одразу ж внесе на розгляд депутатів законопроєкти про бюджет на 2023 рік (якого в країні досі не ухвалили) та виконання вимог для вступу Болгарії до Шенгенської зони та єврозони.

У Болгарії узгодили склад уряду на наступні дев’ять місяців
Раніше колишня єврокомісарка Марія Габріель, кандидатуру якої на посаду прем'єр-міністерки висунув найбільший парламентський блок у Болгарії – ГЕРБ-СДС, – оголосила про домовленість із блоком "ПЗ-ДБ" про формування ротаційного уряду.

У межах домовленості перші дев'ять місяців уряд очолить Ніколай Денков – кандидат у прем'єри від "ПЗ-ДБ", а Габріель буде віцепрем'єркою – міністеркою закордонних справ. Після цього вони поміняються ролями: Габріель очолить уряд, а Денков стане головою МЗС.

Це, як очікується, покладе край політичній кризі, яка охопила Болгарію в останні майже три роки й призвела вже до чотирьох дострокових парламентських виборів. У цей час саме відомий проросійськими поглядами президент країни Румен Радев мав повноваження призначати технічні уряди.

Ще на цю тему