Експорт російської сирої нафти з Чорного моря: намітилася дуже неприємна тенденція – Клименко

08:20 23.05.2023

Скорочення обсягів перевезень російської сирої нафти до країн ЄС в квітні–травні змінилося на значне зростання майже до рівня січня 2023 року. 

Що саме відбувається з експортом російської нафти з черноморських портів останнім часом, розповів Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.

«З експортом сирої нафти РФ з Чорного моря до ЄС на порушення ембарго маємо досить неприємну зміну тенденцій

Скорочення обсягів перевезень до країн ЄС в квітні-травні змінилося на значне зростання майже до рівня січня 2023 року – 1,122,192 тонн за 20 днів травня. Зростання в квітні 2023 склало 68.2%, а за 20 днів травня – 40.0% до попереднього місяця.

На відміну від березня 2023, коли російська нафта доставлялася тільки на рейдову перевалку, в травні 2023 була вона доставлена або доставляється до 2-х портів, що відносяться до країн ЄС – Нідерландів та Іспанії (на грецьких танкерах).

Якщо в березні 2023 року серед танкерів-порушників ембарго лише 1 танкер належав компанії, що зареєстрована в країні ЄС (Греції), то в квітні порушували ембарго 4 танкери, а за перші 20 днів травня – 5 танкерів грецьких судновласників.

Таким чином, дотримання ембарго країн ЄС та G7 на імпорт російської сирої нафти морським шляхом з Чорного моря майже повністю залежить від спроможності уряду Греції контролювати дії грецьких компаній судновласників та рейдову перевалку, що здійснюється в Лаконійській затоці, що знаходиться хоча й поза межами територіального моря Греції, але у виключній морській економічні зоні цієї країни», – повідомив Клименко.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Ще на цю тему