Польща готується топити кораблі, що загрожуватимуть газопроводу з Норвегії — Reuters

08:40 05.05.2023

Після попередження розвідки НАТО про те, що Росія може вчиняти диверсії на підводній інфраструктурі, уряд Польщі схвалив проєкт закону, що дозволить військовим потопити ворожий корабель, який «буде націлено на ключовий газопровід з Норвегії через Балтійське море». 

Як пише ZN.UA, законопроєкт має бути підтриманий парламентом, повідомляє Reuters.

У «виняткових ситуаціях» і коли інші варіанти вичерпано, військовим буде дозволено зірвати терористичну атаку, потопивши ворожий корабель або збивши повітряне судно, повідомляє агентство із посиланням на польський уряд. 

Польща відмовилася від постачання російського газу і покладається на імпорт СПГ, а також на постачання природного газу трубопроводами з Норвегії через Балтійське море.

У польському уряді заявляють, що в порту Свіноуйсьце, де розташований термінал для імпорту зрідженого газу, буде створена постійна база підрозділів берегової охорони. Минулого місяця навколо цього терміналу була встановлена тимчасова 200-метрова зона відчуження.

Раніше повідомлялося, що Польща збирається посилити берегову оборону ракетними комплексами Naval Strike Missile (NSM). Міністерство національної оборони завершує переговори про закупівлю великої партії берегових ракетних комплексів з ракетами NSM на суму близько $720 млн.

3 травня на території Польщі розпочалися масштабні військові навчання Anakonda-23. У них беруть участь 13 тисяч військових – як польських, так і представників країн-союзників.
 

Ще на цю тему