У Новинського заарештували нерухомість на 10,5 млрд грн

13:00 04.05.2023

Служба безпеки України повідомила про арешт 230 об'єктів нерухомості підсанкційного бізнесмена Вадима Новинського. Серед об'єктів – готель Park Inn by Radisson біля НСК "Олімпійський", морський торговий порт "Очаків", консервний завод "Верес" і торговельні центри в різних регіонах України.Вартість нерухомості оцінюється у 10,5 млрд грн.

Слідство встановило, що ці об'єкти належать 23 різним компаніям, кінцевим бенефіціаром яких є Новинський.

Арешт пов'язаний зі спробою Новинського вивести свій бізнес з-під санкцій шляхом передачі його у трасти.

Власниками цих трастів є громадяни Кіпру Андреас і Харула Софоклеус, Елена Іона, Константіна Алківіадус та Афродіте Лукаїду. Вони вважають, що Україна грубо порушила їхні права, оскільки обидва трасти були створені до накладення санкцій на Новинського.

Слідство вважає, що ці іноземці можуть мати безпосередній зв’язок з державою-агресором.

Раніше у Новинського заарештували газовий бізнес, зокрема, газ у підземних сховищах.

2 грудня РНБО ввела санкції проти Новинського через причетність до релігійної організації, афілійованої з центрами впливу в Російській Федерації. Після цього стало відомо, що він нібито передав свої активи у траст і перестав контролювати діяльність інвестиційно-промислової групи Смарт-Холдинг.
Новинського востаннє бачили у Швейцарії. Він був у рясі й брав участь у недільній службі у найбільшій російській православній церкві Цюриха.

Ще на цю тему