Ізраїль та Україна досягли прийнятного рівня співпраці – посол Корнійчук

08:00 27.04.2023

Надання Ізраїлем Україні системи раннього оповіщення населення про повітряну небезпеку свідчить про розширення допомоги та політичної відповідальності прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньяху.

Про це, як пише ZN.UA, заявив посол нашої держави в Ізраїлі Євген Корнійчук у коментарі виданню The Algemeiner під час перебування у США. 

"Я висловлюю щире захоплення урядом Ізраїлю за його допомогу Україні. І важливо, що я вдячний Нетаньяху особисто, тому що я знаю, що він взяв на себе відповідальність і вирішив виділити кошти для цієї мети… Ця система не є зброєю, але це те, що допоможе врятувати життя цивільних громадян", – зазначив він.

За словами дипломата, Ізраїль та Україна зараз "досягли прийнятного рівня співпраці". Посол додав: "Я дуже цим пишаюся. Ми рухаємося вперед, і саме тому я відвідую США".

Корнійчук також зауважив, що Україна зацікавлена в допомозі Ізраїля у розмінуванні своїх територій, адже за підрахунками міжнародних гуманітарних організацій, близько 30% її території забруднено наземними мінами та іншими боєприпасами, що не розірвалися.

"За останні шість місяців ми звільнили територію, яка становить приблизно 2/3 площі Ізраїлю, тому розмінування викликає велике занепокоєння", – сказав він.

Глава диппредставництва також припустив, що частина з 200 млн доларів кредитних гарантій на проєкти в галузі охорони здоров’я та інфраструктури, які Єрусалим надає Києву, можуть бути витрачені на ізраїльських роботів, призначених для розмінування.