Росія знов заблокувала роботу зернового коридору

20:00 26.04.2023

Представники Росії у Спільному координаційному центрі (СКЦ) у Стамбулі у середу, 26 квітня, втретє цього місяця заблокували інспекції в територіальних водах Туреччини суден, які виконують рейси в межах Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів у Чорному морі.

Про це повідомив представник України у складі СКЦ Руслан Сахаутдінов, передає кореспондент «Портів України».

Сьогодні Чорноморський зерновий коридор вкотре призупинений російською стороною. Так, 25 квітня в Спільному Координаційному Центрі (м. Стамбул) представники Росії відмовилися погоджувати рух суден до/з морських портів України по гуманітарному коридору, що діє в рамках Чорноморської Ініціативи з питань експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом”, — повідомив Сахаутдінов.

Внаслідок цього сьогодні 4 судна, в тому числі судно Akdeniz M, яке зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН (WFP) для доставки пшениці до Ефіопії, наразі не змогли покинути порти Чорноморськ, Одеса та «Південний» і вимушені чекати на погодження їх проходу додатковий час. Також одне судно чекає на прохід до Одеського порту в районі Суліни.

Сахаутдінов повідомив також, що зранку у середу, 26 квітня, мережею Інтернет стала поширюватись неправдива інформація щодо начебто заборони Військово-Морськими Силами Збройних Сил України руху торговельних суден в рамках зернової ініціативи з/до портів Великої Одеси.

Така інформація абсолютно не відповідає дійсності”, — наголосив він.

Представник в СКЦ підкреслив, що Україна неухильно виконує всі покладені на неї в рамках Чорноморської зернової ініціативи зобов’язання і покладає максимум зусиль для підтримання та розширення експорту зерна та пов’язаних продовольчих вантажів морським шляхом в інтересах нашої держави.

17 квітня Росія вдруге за місяць заблокувала проведення інспекцій суден у територіальних водах Туреччини, які прямують зерновим коридором. Згодом віце-прем’єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що інспекція суден, які прямують зерновим коридором, поновлюється після блокади.

17 березня було погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини липня 2023 року. Водночас, російська сторона наполягає, що з її боку угоду продовжено лише на 60 днів.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

За даними ООН, зерновим коридором з українських портів станом на 25 квітня відправлено 28,9 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи, у тому числі кукурудзи — 14,5 млн тонн, пшениці — 7,9 млн тонн, соняшникової олії — 1,5 млн тонн.

Ще на цю тему