Андрій Клименко: Експорт сирої нафти РФ з Чорного моря в умовах ембарго ЄС в лютому - березні

11:20 29.03.2023

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі власного моніторингу повідомляє про експорт морськими шляхами сирої нафти з черномрських портів РФ.

В лютому–березні 2023 року зафіксувано суттєве скорочення кількості порушень ембарго ЄС на імпорт російської сирої нафти, розповів керівник Моніторингової групи Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook:

«Якщо в січні таких порушень було 12, то в лютому їхня кількість скоротилася до 7, а в березні до 4-х випадків (кожне порушення - це в середньому 1 млн баррелів).

В березні 2023 року, на відміну від двох попередніх місяців, не було доставки російської сирої нафти безпосередньо до портів країн ЄС. Поки залишається дещо зменшена кількість доставки нафти з Чорного моря на рейдову перевалку до Лаконійської затоки в Греції.

На відміну від двох попередніх місяців, серед танкерів-порушників ембарго, лише 1 належить компанії, що зареєстрована в країні ЄС (Греції). В січні таких було 8. в лютому - 6.

Якщо уряд Греції візьме під жорсткий контроль проблему рейдової перевалки нафти поблизу узбережжя країни, то можна буде казати про повне дотримання ембарго по відношенню до російської нафти, що експортується з портів Чорного моря.
Про які обсягі нафти йдеться (не будемо вам завантажувати мозок баррелями, тим більше, що 1 млн баррелів - це в середньому просто один танкер для сирої нафти дедвейтом 137 тис тонн).  

Отже:

  • січень 2023 – 1,274,281 тонн
  • лютий 2023 – 869,776 тонн
  • березень 2023 – 476,449 тонн (на 27.03.2023).

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему