"Газпром" і Болгарія сперечаються через рахунок за газ

20:40 17.03.2023

Болгарія припинила отримувати російський газ після того, як "Газпром" в односторонньому порядку припинив поставки у квітні минулого року, але не може домовитися про суму останнього рахунку.

Пише УНН з посиланням на ЕURACTIV.

Деталі

У відповідь на інформаційний запит про "Офіційні претензії російської газової компанії "Газпром" до болгарських підрядників" Міністерство енергетики Болгарії визнало, що конфлікт з "Газпромом" щодо вартості російського газу, поставленого в Болгарію у квітні 2022 року, триває.

"Наразі триває листування між "Газпром експорт" і "Булгаргаз" щодо порядку і способу погашення заборгованості за поставлені обсяги природного газу у квітні 2022 року за чинним на той час контрактом", - заявили в міністерстві.

"Бери або плати"

Болгарські політики раніше попереджали, що Болгарія ризикує заплатити "Газпрому" величезні суми на умовах "бери або плати" за газ, який вона зобов'язалася отримати за контрактом, навіть незважаючи на те, що "Газпром" припинив постачання після того, як Болгарія відмовилася відкрити рублевий рахунок для платежів, як того вимагала росія.

Спочатку т.в.о. міністра оборони Дімітар Стоянов заявив, що Болгарії, найімовірніше, доведеться заплатити 1 мільярд доларів російському "Газпрому", якщо російська компанія вирішить подати позов до суду. Пізніше тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики Росен Христов заявив, що Болгарія "не має іншого вибору", окрім як розпочати переговори з "Газпромом" про відновлення поставок, оскільки вона ризикує програти можливий арбітражний суд.

У своїй відповіді EURACTIV тимчасовий виконувач обов'язків міністра енергетики визнав, що Болгарія і "Газпром" мають розбіжності щодо суми квітневого рахунку. За неофіційною інформацією, мова йде про кілька мільйонів доларів. Болгарська сторона відмовляється платити цю суму, але до судової фази справа ще не дійшла. Булгаргаз заплатив за газ наперед. І болгарська компанія наполягає на тому, що поставка меншої кількості газу у квітні є невиконанням "Газпромом" заявки, що також означає нижчу ціну, відповідно до умов контракту. Як повідомляється, російська сторона наполягає на тому, що має бути сплачена вища ціна.

Додамо

Після того, як "Газпром" скоротив постачання, Болгарія різко збільшила імпорт з інших джерел, зокрема азербайджанського газу через нещодавно відкриту газову лінію ICBG з Грецією, а також регазифікувала ЗПГ із терміналів у Греції.

Болгарія більше не імпортує газ із росії, але продовжує транзитувати газ клієнтам "Газпрому" в Сербії та Угорщині трубопроводом, відомим як "Турецький потік" у Туреччині та "Балканський потік" у регіоні.

Теми:

Ще на цю тему