А.Клименко: Дуже важливі новини з експорту російської сирої нафти з Чорного моря

08:00 17.03.2023

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі власного моніторингу повідомляє про експорт морськими шляхами сирої нафти з черномрських портів РФ.

Що відбувається и про що свідчить статистика? Своїми висновками по темі поділився Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook

«Отже маємо дуже важливі новини з експорту російської сирої нафти з Чорного моря.

За підсумками лютого 2023 року Моніторингова група "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" зафіксувала зниження експорту сирої нафти РФ на 22% (або на 800 тис тонн до січня 2023) - і до країн ЄС, і до інших. 

Але досвід (або "внутрішній голос", якщо хочете) стримував від того, щоб поспіхом починати радіти... І недаремно.

Лише за перші 15 днів березня 2023 року РФ експортувала з Чорного моря на 120 000 тонн сирої нафти більше, ніж за весь (!) лютий 2023 року (2,969,748 та 2,848,897 відповідно).

При цьому лише 16% обсягів першої половини березня пішло на рейдову перевалку до затоки Лаконія в Греції, а 84% - пішло до країн Азії. 

Тобто, з одного боку, ембарго ЄС працює, бо в лютому до ЄС було спрямовано 34% обсягів, а з іншого боку - виглядає так, що РФ таки вдалося переорієнтувати експортні потоки сирої нафти з країн ЄС до країн Азії ((в лютому було 66%, в першій половині березня - 84%).

Ми не збираємось аналізувати ціну нафти: це справа фахівців цього ринку, і вона дуже складна і суперечлива. Але факт успішної переорієнтації експорту вже існує».

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему