Британія не планує повертати Греції тисячолітній мармур Парфенона / Відео

13:40 14.03.2023

Попри попередні переговори щодо перлини античного мистецтва, Британія не планує повертати до Греції мармур Парфенона, який у XIX столітті колекціонер і дипломат лорд Елгін вирішив зняти з Афінського акрополя.

Про це заявив прем'єр Сполученого Королівства Ріші Сунак, пише ZN.UA з посиланням на ARTNews. 

Мармури датуються 446-432 роками до н. е., перші письмові згадки про них були ще в "Одіссеї" Гомера, написаної між VII i VIII століттями до Різдва Христового.

«Сполучене Королівство дбало про мармур Елгіна протягом багатьох поколінь, — сказав Ріші Сунак журналістам, під час свого візиту на саміт з питань оборони та безпеки в Каліфорнії, передає грецьке видання Kathimerini. – Наші галереї та музеї фінансуються платниками податків, тому що вони є величезним надбанням для цієї країни. Ми ділимося їхніми скарбами зі світом, і світ приїжджає до Великобританії».

Коментарі Сунака зроблені, незважаючи на кампанію за повернення мармурових скульптур до Греції і місяці переговорів, підтверджених між Британським музеєм і Музеєм Акрополя в Афінах.

Британський музей забрав до своїй колекції мармур Парфенону, також відомий як мармур Елгіна і виставляє його з 1832 року після того, як британський дипломат лорд Елгін (Томас Брюс), попри бурхливі суперечки з цього приводу (фактично йдеться про пограбування скарбниці античного мистецтва – ZN.UA), зняв їх з Парфенона.

У той час як рішення про догляд за конкретними колекціями та управління ними приймає Британський музей, на Даунінг-стріт заявили, що довгострокова позика не відповідатиме позиції уряду.

Попередні прем'єр-міністри Ліз Трасс і Борис Джонсон також зробили подібні заяви щодо майбутнього скульптур у Британському музеї та можливості їх повернення до Греції. Голова Британського музею Джордж Осборн також заявив, що мармур Парфенона залишиться в колекції лондонської установи, "під його керівництвом".

Згідно з The Guardian, яка першою повідомила про коментарі Сунака, урядові міністри Британії не мають наміру вносити поправки до Закону про Британський музей, який забороняє музею повертати будь-які предмети зі своєї колекції назавжди, за винятком дуже обмежених обставин.
 

Ще на цю тему