Болгарія утилізує 2,8 млн доз вакцини від COVID-19 і закликає ЄС розірвати контракт з Pfizer

17:40 06.03.2023

Болгарські органи охорони здоров'я заявили в понеділок, що 2,8 мільйона прострочених доз вакцини проти COVID-19 будуть знищені цього року на додаток до 2,3 мільйона доз, які вже були утилізовані.

Про це пише Associated Press, повідомляє Європейська правда.

За словами міністра охорони здоров'я Асена Меджидієва, існує надмірна кількість вакцин, низький рівень охоплення вакцинацією та нестача людей, які хочуть зробити щеплення. Лише 30% з 6,5-мільйонного населення країни мають базову імунізацію. Це – найнижчий показник в ЄС.

Меджидієв повідомив, що Болгарія закликала Європейську комісію розірвати контракт з BioNTech/Pfizer, згідно з яким його країна зобов'язана купувати вакцини проти коронавірусу до 2025 року. За його словами, позицію Болгарії підтримують Польща, Чехія та Литва.

Міністр назвав "нераціональним" для Болгарії купувати більше вакцин, які країна в кінцевому підсумку знищить.

За офіційними даними, Болгарія утилізує більше доз вакцини, ніж було введено.

Загалом у Болгарії було введено 4,6 мільйона доз. Близько 2 мільйонів людей пройшли дворазовий курс вакцинації, а майже 1 мільйон отримали бустерну дозу.

У Болгарії зафіксовано близько 1,3 мільйона підтверджених випадків COVID-19, а кількість підтверджених смертей становить 38 211.
 

Ще на цю тему