Лубінець: росія незаконно утримує 180 політв’язнів, більшість із них - кримські татари

11:00 26.02.2023

Уже дев'ять років, з 26 лютого 2014 року, триває опір російській окупації Криму. Наразі політв’язнями кремля стали 180 осіб, більшість із яких - кримські татари.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та Севастополя.

За його словами, "26 лютого стало для всіх нас символом опору російській окупації, що триває вже 9 років. Саме цього дня 2014 року в Сімферополі біля кримського парламенту відбувся масовий мітинг на підтримку територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу".

Через постійний острах перед українським спротивом росія не припиняє жорсткі репресії та переслідування українських громадян у тимчасово окупованому Криму: незаконні обшуки, сфабриковані кримінальні справи, надумані вироки, зокрема представникам корінного народу півострова – кримським татарам, заявив омбудсмен.

Наразі рф незаконно утримує 180 політв’язнів, 116 з них – кримські татари. "Кричущим порушенням росією основоположних прав людини і норм міжнародного права стала нещодавня загибель у застінках Кремля двох закатованих політв’язнів - Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова. Їм не надали необхідної медичної допомоги", - наголосив Лубінець.

Та навіть плата такою високою ціною за право жити у вільній, незалежній і суверенній державі не зупинить український народ, переконаний уповноважений. "Пліч-о-пліч чинимо спротив російській збройній агресії та захищаємо рідну землю", - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що багатотисячний мітинг, який відбувся 26 лютого 2014 року під Верховною Радою АРК, не дозволив володимиру путіну руками кримських депутатів створити картинку, що Крим сам попросив приєднатися до росії.

Ще на цю тему