У Придністров’ї обурилися через підписаний Санду закон про покарання за сепаратизм

09:40 22.02.2023

У невизнаному Придністров’ї обурилися тим, що у Молдові все ж набули чинності поправки до кримінального кодексу, які передбачають відповідальність за сепаратизм. 

Про це повідомляє Newsmaker, пише Європейська правда.

Із заявою виступило так зване "міністерство закордонних справ" невизнаного регіону. 

"Всупереч здоровій логіці та налаштованості на цивілізований діалог, попри застереження міжнародних посередників у переговорному процесі, президентка Молдови підписала закон про політизовані поправки до кримінального кодексу, і вони вже набрали чинності", - йдеться у заяві. 

Тирасполь нарікає на відсутність "пояснення характеру і перспектив застосування нових норм" та відсутність "гарантій безпеки" для мешканців регіону, а також закликав їх повідомляти про випадки "порушення прав і свобод на території правобережжя". 

Нагадаємо, 2 лютого парламент Молдови у фінальному читанні схвалив зміни до кримінального кодексу, які передбачають відповідальність за створення незаконних інформаційних структур, заклики до сепаратизму та контакти з іноземними структурами з метою шпигунства та діяльності на шкоду інтересам Молдови, або якщо людина знала про таку діяльність і не повідомила про неї. 

Зміни викликали запитання, яка кількість людей із Придністров’я можуть притягатися до відповідальності за такими звинуваченнями. Очільниця юридичної комісії парламенту заявила, що це не означає загрозу переслідування для мешканців Придністров’я, якщо вони не займалися інформаційною діяльністю на користь відокремлення від Молдови.  

Представник контррозвідки Молдови - Служби інформації та безпеки - Раду Фріжа заявив, що поправки не передбачають відповідальності для місцевих публічних організацій, неурядових організацій та фірм, які зареєстровані у Придністров’ї. 

Одразу після схвалення законодавчих змін Тирасполь назвав це "актом агресії", що зриває переговорний процес.
 

Ще на цю тему