Парламент Молдови схвалив відповідальність за сепаратизм, у "Придністров’ї" обурені

12:40 03.02.2023

Парламент Молдови на засіданні в четвер 2 лютого ухвалив в остаточному читанні поправки до Кримінального кодексу, які передбачають покарання за заклики до сепаратизму – в невизнаному "Придністров’ї" це рішення розкритикували.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації NewsMaker.

Поправки передбачають покарання за створення незаконної інформаційної структури, заклики до сепаратизму, а також встановлення і підтримання зв'язку з іноземною державою, іноземною організацією або їхніми представниками для шпигунства та зради батьківщині.

Також, згідно з ухваленим рішенням, каратимуть і людей, які знали про випадки шпигунства, несанкціонованого збору інформації, сепаратистських дій і не повідомили про це органи влади.

За це людину можуть оштрафувати або позбавити волі строком до трьох років. Від покарання можуть бути звільнені близькі родичі та чоловік чи дружина.

Глава МЗС Молдови: перемога України дозволить домогтися виведення військ РФ з Придністров'я
Голова юридичної комісії парламенту Молдови Олеся Стамате підкреслила, що на території "Придністров’я" згідно з оновленим Кримінальним кодексом людей не притягуватимуть до відповідальності, якщо вони не вели "інформаційну роботу з відокремлення від Молдови".

Тирасполь уже встиг назвати рішення молдовського парламенту "актом агресії", що "ставить під загрозу весь переговорний процес" і загрожує "ескалацією напруженості".

Там додали, що поправки "спрямовані не на боротьбу зі злочинністю, а конкретно проти майже півмільйонного населення "Придністров'я".

Раніше повідомлялось, що Тирасполь запропонував Кишиневу провести 17 лютого зустріч через проєкт закону, який передбачає кримінальне покарання за сепаратизм, оскільки він "може зашкодити перемовному процесу" між сторонами.

Ще на цю тему