Російське полярне дослідницьке судно пришвартувалося у Кейптауні на тлі протестів

19:00 29.01.2023

Російське полярне дослідницьке судно пришвартувалося в гавані Кейптауна в Південній Африці на вихідних. Протестувальники проти зміни клімату висловили побоювання, що воно може бути використане для допомоги Москві в розвідці корисних копалин в Антарктиді.

Про це УНН пише посилаючись на AFP.

Деталі

Криголам «Академік Олександр Карпінський» прямує до Антарктики в рамках наукової експедиції, яка стартувала наприкінці минулого року, повідомляють російські ЗМІ.

Судно належить Полярній морській геологорозвідувальній експедиції, дочірній компанії російської державної геологорозвідувальної компанії "Росгео".

Невелика група захисників навколишнього середовища, розмахуючи плакатами, зібралася в гавані Кейптауна в неділю, скандуючи: «Більше жодних копалин палива, руки геть від Антарктиди! Досить війни!».

Видобуток корисних копалин в Антарктиді заборонений, і "Росгео" спростовує звинувачення в тому, що фірма займається розвідкою корисних копалин крижаного континенту.

Діяльність "Росгеології" "як на антарктичному континенті, так і в прилеглих морях має виключно науковий характер", заявив у суботу російській газеті "Коммерсант" її представник.

"68-а російська антарктична наукова експедиція поставила за мету вивчення глобальної зміни клімату та океанології окраїнних морів Антарктиди серед інших гляціологічних досліджень в Антарктиці та навколо неї", - йдеться в повідомленні.

Контекст

Корабель прибув через кілька днів після того, як міністр закордонних справ росії сергій лавров побував у Преторії для переговорів і прибув, коли західні країни висловили роздратування тісними зв'язками Південної Африки з росією на тлі війни.

Це вже друге російське судно, пришвартоване в ПАР за кілька місяців.

У грудні Південну Африку розкритикували за те, що вона дозволила російському вантажному судну під санкціями пришвартуватися і розвантажити свій вантаж на військово-морській базі в Кейптауні.

Південно-західне місто Кейптаун є давніми воротами до Антарктиди.

Мадридський протокол 1991 року забороняє будь-який видобуток корисних копалин в Антарктиці та включає заходи щодо захисту її флори та фауни, запобігання забруднення морського середовища, контролю туризму та управління відходами.

Ще на цю тему