Болгарія відкликає для консультацій свого посла в Північній Македонії

08:40 24.01.2023

Міністерство закордонних справ Болгарії відкликає свого посла в Республіці Північна Македонія Ангела Ангелова для консультацій у Софії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Sofia Globe.

У МЗС пояснили, що причиною тимчасового повернення Ангелова до столиці Болгарії стала серйозна ситуація з правами болгар у Північній Македонії та збільшення злочинів на ґрунті ненависті проти них за останні місяці.

Зокрема у болгарському МЗС нагадали про підпал болгарського культурного центру в Бітолі (Північна Македонія) влітку минулого року та акти вандалізму проти інших болгарських культурних клубів у країні.

Зазначається, що метою консультацій є обговорення “можливостей припинення небезпечної тенденції посилення тиску на громадян Республіки Північна Македонія, які ідентифікують себе як болгар, та перспектив подальшого розвитку двосторонніх відносин”.

Як повідомляв Укрінформ, у березні минулого року Болгарія відкликала для консультацій свого посла у москві після висловлювань посла рф в Софії Елеонори Митрофанової.

Тоді Митрофанова заявила російському сайту, що «болгарський народ не підтримує ні риторику уряду, ні його дії проти росії».