Президентка Грузії проти відновлення авіасполучення з Росією

10:00 21.01.2023

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти відновлення прямого авіасполучення з Росією.

Про це вона заявила 20 січня, повідомляє Європейська правда з посиланням на грузинське видання Formula news.

Глава МЗС Росії Сергєй Лавров на пресконференції 18 січня висловив сподівання, що пряме авіасполучення між Росією і Грузією скоро буде відновлено.

За словами Зурабішвілі, "у той час, коли всі країни-партнери висловлюють максимальну солідарність із самовідданою боротьбою України, позиція уряду та правлячої команди незрозуміла".

Зурабішвілі сказала, що "замість того, щоб відновлювати авіасполучення, уряд має подбати про репутацію країни та відповісти на звинувачення на адресу країни щодо обходу санкцій".

"Усе це потребує серйозного державного підходу та спростування звинувачень, яке буде категоричним і підтвердженим фактами", - заявила президентка Грузії.

Вона також нагадала, що неодноразово закликала уряд серйозно вивчити питання притоку російських громадян в Грузії з усіма його соціальними та політичними параметрами, щоб суспільство відчуло, "що його національні інтереси та безпека враховані та захищені".

Нагадаємо, лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе схвально висловився про ідею відновлення авіасполучення - "в інтересах грузинів, які проживають у Росії".

Його слова обурили опозицію, де заявили, що влада грає на боці Росії та робить усе для того, аби Грузія не отримала кандидатський статус на вступ в ЄС.

Речник МЗС України Олег Ніколенко відреагував, зауваживши, що Москва і Тбілісі "обмінюються реверансами" не лише попри триваючу агресію Росії проти України, а й триваючу окупацію частини території Грузії. 

Між тим депутат Держдуми РФ Сергєй Гаврилов, чия поява у парламенті Грузії колись спровокувала масштабні протести, похвалив уряд Грузії за позицію щодо агресії Росії проти України та запропонував Тбілісі й Москві розвивати економічні зв’язки та поновити дипломатичні відносини, які розірвані ще з 2008 року.
 

Ще на цю тему