В Ірані відбулося вже п’ять судових засідань у справі про збитий літак МАУ – посольство

10:20 09.01.2023

Іранська сторона вже провела п’ять судових засідань у справі про збитий літак авіакомпанії МАУ рейсу PS752, однак прізвища обвинувачених офіційно досі не оприлюднені.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив тимчасовий повірений у справах України в Ісламській Республіці Іран Євген Кравченко.

«Рік тому оприлюднили прізвища обвинувачених, але неофіційно, не від офіційних представників влади. Іранська сторона вже провела п’ять судових засідань, незабаром буде чергове», - сказав дипломат.

Він поінформував, що на засідання запрошують родичів загиблих або їхніх офіційних представників чи адвокатів.

За словами Кравченка, як правило, запрошення надходить за день-два до судового засідання, тож рідні загиблих українців навіть до повномасштабного вторгнення за бажання не змогли б узяти в ньому участь, а зараз це апріорі нереально, бо щоб дістатися з Києва до Тегерана, потрібно щонайменше дві доби.

Також залишається питання, коли можна очікувати вироку в цій справі з огляду на особливості іранського судочинства.

Як повідомлялось, 8 січня 2020 року у небі над Іраном був збитий літак МАУ, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Усі 176 осіб загинули, серед них – одинадцятеро українців (дев'ятеро членів екіпажу та двоє пасажирів). Після кількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

5 січня 2021 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака.

На початку 2022 року Іран офіційно відмовився від продовження переговорів щодо розслідування наслідків катастрофи. Тегеран заявив Канаді, Швеції, Україні та Британії, що відмовляється вести переговори щодо катастрофи літака МАУ.

Канада, Швеція, Сполучене Королівство та Україна у спільній заяві 29 грудня 2022 року закликали Іран погодитися на арбітражний розгляд спору, пов’язаного зі збиттям літака рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».
 

Ще на цю тему