У Болгарії вимагають відреагувати на оголошення в російський розшук журналіста Христо Грозєва

19:20 27.12.2022

Найбільша партія болгарського парламенту ГЕРБ у вівторок висунула вимогу викликати посла Росії в країні Елеонору Мітрофанову через оголошення напередодні в розшук журналіста проєкту Bellingcat Христо Грозєва.

Про це, як передає "Європейська правда", заявив лідер ГЕРБ Бойко Борисов.

"Посол Росії в Болгарії має бути викликаний до МЗС через справу болгарського громадянина і журналіста Христо Грозева! Наполягаємо, щоб болгарська влада рішуче відреагувала на спробу залякування та самосуду над Христо Грозєвим!", – написав Борисов у Facebook.

Росія заблокувала Bellingcat і чеський фонд
Також він пообіцяв, що ГЕРБ через своїх депутатів у Європейському парламенті порушить питання про оголошення Грозєва в розшук у Росії на рівні європейських інституцій.

Напередодні міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у федеральний розшук журналіста Bellingcat Христо Грозева "за статтею Кримінального кодексу" (ймовірно, через поширення "фейків" про російських військових).

Христо Грозєв – журналіст і керівник проекту Bellingcat, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел. Журналісти Bellingcat неодноразово публікували розслідування про воєнні злочини РФ в Україні, справу Навального і вбивство Бориса Нємцова, "вагнерівців" тощо.

25 лютого 2022 року Bellingcat було внесено до списку "небажаних" у Росії, а в липні російська ФСБ звинуватила Грозєва в допомозі українській розвідці, яка нібито планувала викрасти військовий літак РФ.

Ще на цю тему