Генасамблея ООН підтримала оновлену резолюцію про порушення прав людини в Криму

13:20 16.12.2022

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна». 

Про це у Twitter повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише ZN.ua.

«Щиро вдячний партнерам України за підтримку цьогорічної посиленої резолюції ГА ООН щодо ситуації із правами людини у Криму. Її ухвалення вчергове доводить, що світ солідарний із Україною у невизнанні російської спроби анексії Криму», – написав Дмитро Кулеба.

Він також додав, що ця резолюція закликає посилити взаємодію міжнародних структур, аби змусити Росію як окупанта виконувати зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом, тобто забезпечити безперешкодний і повний доступ до Криму для міжнародних моніторингових місій.

Оновлений документ, як повідомив «Укрінформ» враховує умови, що склалися з початком широкомасштабного російського вторгнення. Тобто крім положень, які містилися в резолюціях за попередні роки, нинішній документ засуджує використання Криму з метою агресії проти України та для підтримки спроби незаконної анексії Херсонської та Запорізької областей.

«За» документ проголосували 82 країни, «проти» – 14, «утрималися» – 80. Проти голосували білорусь, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Казахстан, Малі, Нікарагуа, росія, Судан, Сирія, Зімбабве.

Документ засуджує «розпалювання ненависті до України та українців, а також поширення дезінформації, що виправдовує агресію російської федерації проти України, у тому числі через систему освіти». Він посилається на постанову Міжнародного суду ООН від 16 березня 2022 «Щодо звинувачень у вчиненні геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. (Україна проти Російської Федерації)».

Генасамблея засуджує «нову безпрецедентну хвилю довільних затримань у Криму, насильницькі переміщення в Крим і з Криму», насильницькі зникнення, а також «так звані процедури фільтрації, зокрема щодо переміщених осіб». У документі сказано, що окупація Криму стала основою для серйозної кризи в галузі прав людини на інших тимчасово окупованих Росією територіях України.

Документ «вимагає, щоб РФ негайно припинила свою агресію проти України та беззастережно вивела всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Крім іншого, резолюція вимагає від Росії негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, вироки щодо кримських татар та і негайно звільнити затриманих кримських татар, включаючи лідерів Меджлісу.

Нагадаємо, у жовтні Генасамблея ООН офіційно засудила спробу Росії анексувати тимчасово окуповані території України. Резолюцію під назвою «Територіальна цілісність України: захищаючи принципи Статуту ООН» підтримали 143 країни, 35 країн утрималися. Водночас п'ять держав проголосували проти: Білорусь, Північна Корея, Нікарагуа, Сирія та Росія.
 

Ще на цю тему