Танкерні ставки на нафтопродукти досягли багаторічних максимумів

19:20 15.12.2022

Ціни на танкери, які перевозять нафтопродукти з низьким вмістом сірки, включаючи продукти переробки нафти, такі як автомобільний бензин, дизельне пальне, авіаційне паливо й нафта, цього літа досягли багаторічних максимумів й залишаються високими, головним чином через наслідки військового вторгнення Росії в Україну.

Про це свідчать дані Управління енергетичної інформації США (EIA), повідомляє Enkorr.

Історично склалося так, що тарифи на танкери зростають, коли попит на нафту низький, оскільки танкери починають використовуватися як гнучкі плавучі сховища. У квітні 2020 року надлишок сирої нафти і продуктів переробки нафти внаслідок зниження попиту під час пандемії COVID-19 призвів до рекордно високих ставок чистих і брудних танкерів. Брудні танкери здебільшого перевозять сиру нафту, але вони також можуть перевозити нафтопродукти з високим вмістом сірки, наприклад мазут.

Чисті нафтопродукти зазвичай транспортуються на танкерах середньої дальності (MR), які, як правило, менші за брудні танкери. Ставки чистих танкерів MR піднялися вище попередніх рекордних значень у квітні 2020 року й залишалися високими станом на листопад 2022 року.

З лютого 2022 року ставки чистих танкерів для суден, які працюють у тісно пов’язаних із Росією і Європою портах, зросли через геополітичну невизначеність і страхування високого ризику премії. Оскільки ціни на танкери зросли, європейські країни почали закуповувати дистилят у країнах, розташованих далі від Росії, а довший час рейсу збільшив вартість фрахтування судна, що також збільшило вартість доставки нафтопродуктів.

Танкерні ставки для чистих суден MR на маршруті Балтія—Великобританія зросли вдвічі з лютого по травень 2022 року, сягнувши понад $36 за метричну тонну. Наприкінці квітня друга за величиною контрольована державою нафтова компанія Росії «Роснєфть» оголосила, що припинить експорт дизеля з балтійського порту «Приморськ» у травні. Ставки чистих танкерів на континентальному маршруті Балтія—Великобританія відреагували зростанням ще на 22% у період з травня по липень, досягнувши $44 за тонну.

У листопаді 2022 року, згідно з останніми доступними даними, тарифи на чисті танкери MR на маршруті Балтійський континент—Великобританія становили майже $45 за тонну. Щоб компенсувати менший імпорт дизельного пального з Росії, Європа збільшила імпорт з інших джерел, зокрема зі Сполучених Штатів, згідно з даними преси і служб відстеження суден.

Тарифи на брудні танкери для рейсів, які починаються з російських морських портів Балтійського моря (Приморськ) і Чорного моря (Новоросійськ), також значно зросли за перші чотири місяці 2022 року. Проте з квітня 2022 року по листопад 2022 року ставки з Приморська знизилися приблизно на 46% і з Новоросійська приблизно на 4%. Попри це зниження, ставки в листопаді були більш ніж удвічі вищими, ніж у лютому.

Ще на цю тему