Біля Босфору виник затор танкерів з нафтою із Росії

14:20 06.12.2022

Близько двох десятків танкерів із сирою нафтою російського походження застрягли в територіальних водах Туреччини, очікуючи дозволу на перетин турецьких вод після запровадження Європейським Союзом і G7 граничної ціни на морську нафту з Росії.

Про це пише Financial Times, повідомляє видання Порти України.

За даними суднових брокерів, нафтотрейдерів і служб супутникового стеження, танкери стали на якір біля проток Босфору і Дарданелли, які з’єднують чорноморські порти Росії з міжнародними ринками.

За словами одного із суднових брокерів, перший танкер прибув 29 листопада і чекає вже шість днів. Затримка пов’язана з тим, що Туреччина вимагає від усіх танкерів надати листи від страхувальних компаній із підтвердженням повного страхового покриття суден, які здійснюють плавання у її водах.

Страхові компанії в понеділок заявили, що запит Туреччини виходить «далеко за межі» загальної інформації, яка зазвичай вимагається в таких випадках. Вони вказують, що не можуть гарантувати страхові виплати навіть у разі порушення санкцій.

Один із учасників нафтової галузі, обізнаний з ситуацією, повідомив, що російські страхові компанії уже надали турецькій владі листи-підтвердження, а затримуються саме ті вантажовідправники, які мають страховку від західних компаній.

Згідно з відкритими даними, більшість нафти, яка перевозиться танкерами, що застрягли в Туреччині, має казахстанське походження. Казахстанська нафта надходить в російські порти через трубопровід, і тому не підпадає прямо під західні санкції.

Раніше Туреччина повідомляла про намір закрити протоки Босфор та Дарданелли для суден, що перевозять нафту, якщо вони не мають страхового покриття.

З 5 грудня Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти на європейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження у $60 за барель для її постачань у треті країни з використанням європейських суден або торговельних послуг. Цінова стеля погоджена із країнами G7 та іншими партнерами ЄС.