Туреччина позбавиться закордонного софту для контролю судноплавства у протоках

18:00 14.05.2022

Туреччина розробила власні програми контролю судноплавства у протоках Босфор та Дарданелли, вони замінять американське програмне забезпечення (ПЗ), яке майже 20 років використовує турецька служба берегової охорони.

Про це повідомив начальник Головного управління берегової охорони Туреччини Дурмуш Унювар, повідомляє «РЖД.Партнер».

Система контролю судноплавства у турецьких протоках почала діяти у 2003 році, її програмне забезпечення розроблено американською компанією. Ми в рамках угоди з [турецькою] компанією Havelsan замінили софт на місцевий”, – сказав Унювар.

За словами чиновника, протягом місяця розпочнеться перехід на нове ПЗ. Сама система контролю включає камери стеження, радари та маяки. Їх виготовила компанія турецького військово-промислового комплексу Aselsan.

Начальник турецької берегової охорони також розповів, що до регламенту судноплавства в протоках внесено зміни щодо проведення суден, які перевозять небезпечні вантажі. Відтепер буксири супроводжуватимуть судна завдовжки понад 175 м під час транспортування ними вантажів на відстань, що перевищує 200 м.

Турецькі протоки є однією з найбільш завантажених у світі морських транспортних магістралей. Лише через Босфор щорічно проходить понад 55 тис. суден.