Bloomberg: Ціна російської нафти впала нижче «стелі», яку обговорює ЄС

08:00 29.11.2022

Флагманська нафта Росії знову подешевшала. І це стало нагадуванням про виклики, перед якими постали дипломати ЄС, які намагаються домовитися про встановлення цінової «стелі» для російського експорту.

Як пише Bloomberg, барель марки Urals тепер коштує 51,96 доларів в порту Приморськ. Про це свідчать дані Argus Media Ltd, яка публікує фізичні ціни на сировину. Барель російської нафти в чорноморському порту Новосибірськ теж подешевшав до аналогічної відмітки, пише ZN.ua.

Минулого тижня дипломати ЄС обговорювали встановлення цінової «стелі» для нафти з Росії в проміжку від 65 до 70 доларів. Будь-який покупець, який би платив Москві більше, не зміг би використати європейські кораблі або європейське страхування для виконання доставки. Але викликом стало те, що деякі країни ЄС включно з Польщею просують значно нижчий граничний цінник, намагаючись покарати Кремль за війну проти України. Натомість Греція, яка належить до країн з найбільшою кількістю нафтових танкерів у світі, хотіла б, щоб «стеля» для Москви була вищою. 

«Чим нижча спотова ціна, тим більший тиск встановити нижчу «стелю»», - пише видання.

Дипломатам потрібно досягти одностайності. Після цього ціну, про яку вони домовляться, повинні підтримати країни G7. Заборона європейського імпорту і доступу до загального страхування от-от почне діяти. Тож встановлення цінової «стелі» стає невідкладним питанням, щоб уникнути шоку з поставками.

«Чим вища стеля, тим легше Росії і її клієнтам буде зафрахтувати танкери зі страховкою промислового стандарту», - пояснює Bloomberg.

Ціни на російську нафту - питання доволі невизначене. Тому що з початку вторгнення в Україну торгівля російськими вантажами стала менш прозорою. У четвер компанія Platts, яка теж публікує ціни на сировину, оцінила барель марки Urals в порту Приморськ в 52 долари.
 

Ще на цю тему