Росія грабує Херсонес Таврійський – Клименко

17:20 09.11.2022

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews відстежує ситуацію на тимчасово окупованому півдні України, зокрема в Криму. 

Керівник Моніторингової групи Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook повідомляє:

«Наші колеги – експерти з гуманітарної групи Експертної мережі "Кримської Платформи" тільки-но повідомили таку інформацію:

До Херсонесу (окупований Севастополь) привезли упаковочний матеріал для евакуації кол екцій, все готово до відправки.

Моя гіпотеза -- скоріш за все під приводом "захисту від повітряних атак та обстрілів ЗСУ" планують вивезти (викрасти) безцінні артефакти до РФ... А потім можна вічно шукати та судитися (як вже неодноразово було з експонатами кримських музеїв та галерей в різні часи).

Херсонес Таврійський (Національний заповідник «Херсонес Таврійський», вул. Древня, 1, Севастополь, АР Крим, Україна.) - єдина антична і середньовічна археологічна пам'ятка північного узбережжя Чорного моря, яка входить до світової культурної спадщини і перебуває під охороною ЮНЕСКО. Переміщеня цінностей - кричаще порушення норм міжнародного гуманітарного права.

Колекції - безцінні, не лише предмети археології, а й архів із документами з 19 ст, унікальна бібліотека особливо цінних книг тощо.

Прогнозую, що під таким приводом наразі може відбуватися масштабне пограбування інших кримських музеїв та картинних галерей».

«Колеги, контакт експертів "Кримської Платформи" відповідного профілю, якщо захочете взяти коментар, дам особисто - якщо треба, пишіть у ВотсАпп» - додав Андрій Клименко.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему