В окупованому Криму винесли 289 вироків за ухилення від призову

19:40 01.11.2022

У тимчасово окупованому Криму від 2015 року підконтрольні рф суди винесли 289 вироків за ухилення від призову. 

Про це у Фейсбуці поінформувало представництво Президента в АР Крим, передає Укрінформ.

У представництві розповіли, що починаючи із 2015 року на півострові загарбники провели 15 незаконних призовних кампаній, у рамках яких на службу до збройних сил держави-окупанта рф призвали близько 36 тисяч кримчан.

За цей час до окупаційних судів надійшло 399 кримінальних проваджень за ст. 328 кк рф щодо осіб, які ухиляються від призову.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну надійшло 89 таких проваджень.

“За весь час винесено 289 вироків, ще 25 справ знаходяться на стадії розгляду. Незаконний вирок був скасований під час апеляції лише у п'яти випадках”, - повідомили у відомстві.


Як зазначається, найбільше справ за ухилення від служби розглянув севастопольський “суд”: 79 проваджень, з яких у 45 випадках виносився обвинувальний вирок.

У представництві Президента наголосили, що призовні кампанії разом із злочинною “частковою” мобілізацією є грубим порушенням ст. 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, тобто є воєнним злочином.

Як повідомляв Укрінформ, 1 листопада на тимчасово окупованому півострові стартував 16-й незаконний призов.

Європейський Союз засудив незаконну «часткову» мобілізацію, яку росія проводить на території тимчасово окупованого Криму, а також кампанію призову до російської армії, яка відсьогодні розпочалася на українському півострові.

Ще на цю тему