У Кишиневі запровадили режим надзвичайної ситуації в галузі водопостачання

19:30 29.10.2022

У столиці Молдови Кишиневі оголосили надзвичайну ситуацію в галузі водопостачання та каналізації.

Таке рішення ухвалила столична комісія з НС, передає Укрінформ із посиланням на Newsmaker.

«Внаслідок підвищення тарифу на електроенергію, збільшення операційних витрат через зростання індексу інфляції, у Apă-Canal Chișinău насамкінець поточного року спостерігається дефіцит понад 400 млн леїв, а на 2023 рік дефіцит сягне 700 млн леїв... Скрутний фінансовий стан Apă-Canal Chișinău — наслідок того, що тариф, який не покриває навіть експлуатаційних витрат та зобов'язань оператора, є одним із найнижчих у країні. З цієї причини необхідно вжити заходів, віднайти рішення, щоб припинити фінансовий спад компанії», - йдеться у повідомленні мерії Кишинева.

Комісія з НС доручила Apă-Canal Chișinău доопрацювати та подати муніципальній раді Кишинева проєкт рішення про затвердження тарифів на надання послуг водопостачання та каналізації, а також очищення стічних вод.

"Ми скличемо позачергове засідання муніципальної ради Кишинева і включимо до порядку денного порушені для розгляду питання", - йдеться в повідомленні.

Напередодні очільниця Apă-Canal Chișinău Ірина Гутник заявила, що через фінансовий стан компанії «існує великий ризик» припинення постачання води до столиці. За її словами, фінансові труднощі на підприємстві почалися ще 2015 року.

«Чому саме 2015 року? Тому що саме цього року почав відчуватися вплив кредиту, взятого Apă-Canal Chișinău у Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку на нездійсненних умовах», - сказала очільниця компанії.
 

Ще на цю тему