Санду закликала росію вивести свої війська із придністров’я

15:00 23.09.2022

Молдова закликає росію вивести свій військовий контингент із придністров’я і ліквідувати склади боєприпасів, розташовані в селі Кобасна Рибницького району.

Про це заявила Президента Молдови Мая Санду під час виступу на дебатах високого рівня 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми закликаємо до повного й безумовно виведення російських військ і ліквідації боєприпасів та іншого спорядження, які становлять загрозу безпеці всього регіону», - заявила Санду з трибуни ООН.

За її словами, «незаконна присутність російських військових у придністров’ї порушує нейтральність Молдови й посилює ризики безпеці країни».

«Ми старанно працюємо над тим, щоб зберегти мир на обох берегах річки Дністер і зробити все можливе, щоб усі громадяни Молдови, у тому числі ті, хто проживає в сепаратистському регіоні, продовжували жити в мирі», - наголосила Санду.

Як повідомлялося, придністров’я розташоване уздовж лівого берега річки Дністер, заселене переважно українцями та молдованами і з 1992 року, внаслідок Придністровського конфлікту, контролюється самопроголошеною невизнаною придністровською молдавською республікою (пмр), хоча Молдова продовжує вважати ці території своїми.

З 1995 року на території пмр дислокується т.зв. оперативна група російських військ зс рф чисельністю понад 5 400 осіб, головними завданнями якої є виконання «миротворчих функцій» у пмр та забезпечення охорони стратегічного арсеналу колишньої червоної армії срср, одного знайбільших у регіоні.
 

Ще на цю тему