Нідерланди віддані військовій підтримці України, вона має право захищатися - король Віллем-Олександр

19:00 21.09.2022

Уряд Нідерландів твердо налаштований на військову та гуманітарну допомогу Україні, а також міжнародні санкції проти росії.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на промову короля Нідерландів Віллема-Олександра, виголошену під час Дня принца (Дня бюджету).

“Уряд відданий військовій та гуманітарній підтримці України, міжнародним санкціям проти росії, єдності та тісній співпраці в Європейському Союзі, НАТО та ООН. Україна має повне право захищатися. Знову виявляється, що ЄС, НАТО та ООН є якорями зовнішньої політики та політики безпеки Нідерландів. Уряд зміг прискорити та збільшити передбачувані додаткові інвестиції в оборону за широкої парламентської підтримки”, - сказав він.

А також зазначив, що це необхідно зараз, коли різні країни прагнуть створити світ, в якому діє закон найсильнішого.

“Для безпечної Європи та сильного НАТО потрібні добре оснащені збройні сили. Для цього потрібен цілеспрямований, демократичний і впевнений у собі Європейський Союз, який відіграє більшу роль на світовій арені. І це вимагає від Нідерландів продовжувати брати на себе більш широку міжнародну відповідальність. Міжнародна співпраця через допомогу та торгівлю сприяє миру, безпеці та гідному існуванню в усьому світі”, - наголосив король.

Він також сказав, що прямим наслідком війни та міжнародних санкцій проти росії є те, що газ, електроенергія та продукти харчування значно подорожчали.

“Наслідки для людей, сімей і бізнесу серйозні. Фінансові проблеми призводять до збільшення боргів, банкрутств, проблем зі здоров’ям і бідності. Дуже боляче, що все більше і більше людей у Нідерландах мають проблеми з оплатою оренди, продуктів харчування, страхування здоров’я або рахунків за електроенергію. Саме тому уряд пропонує безпрецедентно значний пакет заходів у понад 18 мільярдів євро, особливо для низьких і середніх доходів. Але навіть незважаючи на це, не всі підвищення цін можуть бути повністю компенсовані для всіх. Деякі заходи розраховані на короткий термін”, - сказав він.

Король також підкреслив, що попередні покоління заклали основи достатку і вільного способу життя, які так характерні для Нідерландів.

“Тепер цьому способу життя загрожує жорстока агресія росії проти України. Ми жили в Нідерландах у мирі з 1945 року. Зараз війна близько, і міжнародний правопорядок, а разом з ним і наша власна свобода, піддається загрозі. Ми дуже легко говоримо 4 і 5 травня, що цінності свободи та демократії не є самоочевидними і що їх потрібно активно підтримувати та передавати. Тепер перед нами постає питання: чим ми готові за це платити – морально і матеріально? Гостинний прийом і вся допомога, яка була негайно доступна з Нідерландів, дали першу відповідь”, - сказав він.

Віллем-Олександр також привернув увагу до вирішення проблем зміни клімату та енергетики, постачання газу та залежності від російського газу.

Традиційно у третій вівторок вересня, відзначають День принца. Цьогоріч через реконструкцію Бінненхофа День принца проходив не в Лицарському залі, а в Королівському Театрі у Гаазі. Саме там Король Віллем-Олександр прочитав Тронну промову, яка символізує початок нового робочого року. Після промови короля міністр фінансів Сігрід Кааг представила Бюджетний меморандум на 2023 рік - Огляд бюджетної політики уряду на наступний рік, повідомляє Укрінформ.
 

Ще на цю тему