путін заявив, що "пік" впливу санкцій пройдено

08:00 08.09.2022

Диктатор росії володимир путін заявив у середу 7 вересня, що його країна нібито пройшла "пік" економічних труднощів через західні санкції, запроваджені через війну.

Про це УНН пише посилаючись на росЗМІ.

Цитата

"Ми вважаємо, що пік ситуації пройдено. Ситуація нормалізується", - заявив путін на Східному економічному форумі у Владивостоці.

Деталі

Він вказав на покращення економічних показників, у тому числі на "найнижчий рівень безробіття - 3,9 відсотка" та "зниження інфляції".

"Підвищення цін все ж таки становить певну загрозу", - визнав путін, оскільки "це впливає на рівень життя та економіку в цілому".

Він визнав, що, як і раніше, існують "проблеми", пов'язані із запровадженням санкцій.

Але, на його думку, велика кількість природних ресурсів росії захистить країну.

"росія, мабуть, єдина країна, здатна забезпечити себе природними ресурсами", - сказав він, додавши, що "одне за одним у Європі зникають робочі місця та компанії".

Доповнення

Запровадженні проти Москви західні санкції особливо націлені на енергетичний та банківський сектори росії.

Інфляція в країні у квітні досягла максимуму за останні два десятиліття. З того часу вона дещо сповільнилася, але залишається високою, склавши у липні 15,1 відсотка.

Російський центральний банк прогнозує економічний спад на 4-6 відсотків протягом усього 2022 року, а потім подальше скорочення на 1-4 відсотки у 2023 році, після чого зростання відновиться у 2024 році.

Додамо

росія може зіткнутися з більш тривалою та глибокою рецесією у міру того, як вплив американських та європейських санкцій поширюватиметься, ставлячи під загрозу галузі, на які країна роками спиралася у своїй економіці, пише Bloomberg.

Bloomberg ознайомився із копією звіту, підготовленого для закритої зустрічі вищих посадових осіб 30 серпня. Документ, що є результатом багатомісячної роботи офіційних осіб та експертів, які намагалися оцінити справжній вплив економічної ізоляції росії, описує набагато похмурішу картину, ніж російські офіційні особи зазвичай малюють у своїх оптимістичних публічних заявах. 

Два із трьох представлених у звіті сценаріїв показують, що наступного року спад прискориться, а економіка повернеться на довоєнний рівень лише наприкінці десятиліття чи пізніше. "Інерційний" сценарій передбачає, що наступного року економіка впаде на 8,3% нижче рівня 2021 року, тоді як "стресовий" сценарій встановлює мінімум у 2024 році на 11,9% нижче рівня минулого року. Усі сценарії передбачають посилення тиску санкцій.

Протягом наступних року або двох, звіт попереджає про "зниження обсягів виробництва в ряді орієнтованих на експорт секторів", від нафти та газу до металів, хімікатів та виробів із дерева.

Ще на цю тему