Переговори з рф для доступу до загиблих та постраждалих українських військових в Оленівці не припиняються, але прогресу все ще немає – Червоний Хрест

18:20 06.09.2022

Міжнародний Комітет Червоного Хреста не перестає вести переговори з російською федерацією для того, щоб отримати доступ на територію слідчого ізолятора в Оленівці, де стався теракт, під час якого загинули українські військовополонені.

Однак, як пояснив журналісту УНН представник МКЧХ в Україні Олександр Власенко, на даний момент прогресу у цьому питанні немає.

Цитата

“Ще немає такого доступу. Переговори ведуться і вони не припинялися весь цей час. Але, оскільки вони мають конфіденційний характер, подробиці ми не можемо розголошувати”, – пояснив Власенко.

Деталі

У той же час він додав, що співробітники МКЧХ ведуть переговори з рф не тільки для того, щоб отримати доступ на територію ізолятора. Головною місією є побачити три категорії людей, які там перебували для проведення повноцінної судово-медичної експертизи та надання допомоги постраждалим.

“Мова йде про категорію людей, які поранені, та їх, імовірно, перевели кудись до медичного закладу. Друга категорія – це тіла тих, хто загинув унаслідок цієї трагедії. Ми маємо своїх експертів для судово-медичної експертизи, які могли б зробити висновки, був би у них такий доступ. І третя категорія людей – це ті, які не постраждали, і теж, ймовірно, перебувають у якомусь іншому місці. Тобто, для нас важливо побачити не зруйновані стіни, а людей, які там були”, – пояснив представник МКЧХ в Україні.

Власенко зазначив, що як тільки російська сторона надасть експертам доступ безпосередньо до українських військових, які перебували на території ізолятора – з'явиться можливість надати їм допомогу та робити подальші кроки.

“Надалі, якщо цей доступ буде, і ми всі ці три категорії людей побачимо, тоді вже можна буде про щось говорити, робити висновки, надавати допомогу людям. Якщо це тіла – вони мають бути передані їхніми родичами. Але поки що, можу сказати, що переговори йдуть. Вони ніколи не припинялися. Але, на жаль, не можу розголошувати нюанси”, – констатував речник.

Доповнення

Зазначимо, що Міжнародний комітет Червоного Хреста вже місяць не може отримати доступ до місця загибелі українських захисників у слідчому ізоляторі у тимчасово окупованій Оленівці Донецької області, проте намагається потрапити туди.

Як зазначили у міноборони країни-агресора, росія погодилася запросити експертів ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста до колонії на місце загибелі українських військовополонених. При цьому повідомляли, що окупанти не пустили представників МКЧХ до військовополонених у Оленівці.

Пізніше спікер МКЧХ Олександр Власенко у коментарі "Суспільному" зазначав, що співробітники МКЧХ двічі були в Оленівці після того, як туди перемістили військовополонених: "буквально через 2-3 дні після того, як їх перевезли". Однак вони не мали можливості поспілкуватися з ними віч-на-віч.

У той же час, МКЧХ намагається отримати доступ до бранців, які все ще там утримуються, а також до тіл їх загиблих побратимів.

Верховна Рада звернулася до ООН, ЄС, ОБСЄ та інших організацій та країн через масову страту українських військовополонених у Оленівці 28 липня.

Нагадаємо

Кривавий злочин росія скоїла 28 липня на території колишньої виправної колонії у Оленівці Донецької області. Вибух стався у новому приміщенні для військових, виведених із "Азовсталі". Обладнання будівлі закінчилося за 2 дні до вибуху, після чого до нього перевели частину українських захисників.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що невідомо, чи перебували в ізоляторі в момент вибуху командир полку “Азов” Денис Прокопенко та майор морпіхів 36-ї ОБРМП Сергій Волина. Їх місцеперебування встановлюється.

В той же час дружина командира полку "Азов" Дениса Прокопенка Катерина повідомила, що найімовірніше, він вивезений до росії, але це ще не підтверджено.

За даними Офісу Генпрокурора за 29 липня, загинули близько 40 осіб, отримали поранення – 130.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії.

За даними Головного управління розвідки, мінування місця утримання українських бійців було здійснено бойовиками пвк “вагнер” з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні.

Теми:

Ще на цю тему