Після 24 лютого понад 60% росіян в’їздять до ЄС через Фінляндію та Естонію

16:00 25.08.2022

Понад 60% росіян після початку повномасштабної війни РФ проти України в’їздили до ЄС через кордон Естонії або Фінляндії.

Як повідомляє ERR, такі цифри оприлюднило європейське агентство Frontex, пише "Європейська правда".

За увесь час після 24 лютого на територію ЄС легально в’їхали майже 1 млн росіян (998 тисяч). 61% з них в'їхали через кордон РФ з Фінляндією (329 тисяч) або Естонією (282 тисячі). Більшість цих людей потім повернулися назад, так само наземним шляхом.

Естонія припинила пускати росіян з шенгенськими візами
Через Литву, яка межує з Калінінградською областю, в’їхали до ЄС понад 132 тисячі громадян Росії, через Польщу, яка теж має кордон з Калінінградською областю - 26,5 тисяч. 

Через Норвегію, яка на крайній півночі має невелику ділянку сухопутного кордону з РФ (і не є членом ЄС, але входить до Шенгенської зони), за пів року після 24 лютого в’їхали трохи більше 8 тисяч росіян, з них майже 6 тисяч повернулися тим самим маршрутом. 

Оскільки після 24 лютого багато європейських країн закрили аеропорти й небо для російських літаків, росіяни відтоді можуть в’їхати у ЄС або наземним шляхом, або через треті країни - зазвичай Грузію, Туреччину, Сербію або ОАЕ. 

Прем’єрка Естонії Кая Каллас зауважила, що ці цифри дуже добре ілюструють навантаження, яке випадає на безпосередніх сусідів Росії.

"Потрібно, щоб російські туристи не їздили до ЄС, доки агресія РФ проти України не припиниться. Це про захист нацбезпеки та щирість санкцій ЄС. І це питання моральної визначеності ЄС у той час, як Росія веде у Європі геноцидальну війну. Ми не просуваємо тотальну заборону, мають бути гуманітарні винятки - для поїздок до членів родини, близьких родичів. Кордон також має бути відкритий для дисидентів та шукачів притулку", - прокоментувала Кая Каллас. 

Як повідомлялося, у парламентах семи країн ЄС, у тому числі Естонії та Фінляндії, закликали посилити санкції проти Росії, у тому числі щодо туристичних віз. 

Міністри закордонних справ Євросоюзу на зустрічі 31 серпня обговорять візові обмеження для росіян на тлі війни в Україні. 

Теми:

Ще на цю тему