Румунія візьме участь у саміті Кримської платформи на найвищому рівні

11:00 19.08.2022

Румунія на найвищому рівні долучиться до участі в другому саміті Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня у режимі онлайн.

Про це йшлося під час телефонної розмови першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової з державним секретарем Міністерства закордонних справ Румунії Юліаном Фотою, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

«Еміне Джапарова привітала рішення Румунії долучитись на найвищому рівні до участі в онлайн-саміті Міжнародної Кримської платформи 23 серпня», - повідомили в зовнішньополітичному відомстві.

Вона зазначила, що метою Саміту є стимулювання діалогу та ініціювання конкретних дій щодо зміцнення міжнародної Кримської платформи на тлі повномасштабного вторгнення російської федерації.

Перша заступниця міністра підкреслила, що Румунія – стратегічний партнер України в Чорноморському регіоні, а виклики, пов'язані з агресією Росії проти України, підривають існуючу систему міжнародної безпеки, яка заснована на міжнародному праві.

«Питання регіональної безпеки є неподільними, а загрози – спільними для обох держав», – зазначила Джапарова.

Під час розмови сторони також обговорили практичні аспекти взаємодії України та Румунії, зокрема, на безпековому треку міжнародної Кримської платформи.

Перша заступниця міністра закордонних справ подякувала румунському колезі за дипломатичну підтримку та допомогу щодо подолання гуманітарних наслідків російської агресії.

Ще на цю тему