Спецслужба Греції визнала, що шпигувала за журналістом CNN Greece – ЗМІ

14:00 04.08.2022

Розвідувальна служба Греції EYP визнала, що вона стежила за журналістом CNN Greece Танасісом Кукакісом.

Про це під час закритого засідання комітету з питань інституцій і прозорості Греції повідомив керівник служби Панагіотіс Контолеон, пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

Засідання парламентського комітету було скликане після заяви лідера соціалістичної партії Греції ПАСОК Нікоса Андрулакіса про те, що на його телефон невідомі намагалися встановити шпигунське програмне забезпечення.

Два джерела Reuters, які були присутні на засіданні, стверджують, що Контолеон визнав факт шпигування за Кукакісом. "Він визнав факт стеження, однозначно", – сказав агенції один із депутатів на умовах анонімності.

Речник уряду Греції Янніс Ойконому сказав Reuters, що грецька влада не використовує шпигунське програмне забезпечення, яке використовувалося у випадку Кукакіса, і не має до цього жодного стосунку.

Про стеження за журналістом стало відомо ще минулого року. На його телефон був встановлений додаток Predator, який може отримати доступ до паролів, файлів, фотографій і контактів пристрою, а також вмикати його мікрофон і камеру, дозволяючи прослуховувати розмови поблизу.

У квітні прокуратура Греції розпочала розслідування цього випадку.

Минулого року в Європейському Союзі вибухнув скандал через виявлені випадки масового використання програмного забезпечення Pegasus ізраїльської компанії NSO Group, за допомогою якого прослуховували сотні урядовців, політиків, журналістів і активістів, нагадує видання.