Боррель знову закликав росію взяти на себе відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу МН17

10:30 17.07.2022

Європейський Союз знову заявив про свою повну підтримку всіх зусиль щодо встановлення істини, забезпечення правосуддя для 298 жертв катастрофи рейсу MH17 та їхніх найближчих родичів та притягнення винних до відповідальності.

У зв'язку з восьмою річницею аварії літака Малайзійських авіаліній рейсу МН17, який був збитий у небі над українським Донбасом, Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель від імені ЄС виступив із заявою, в якій знову закликав Росію взяти на себе відповідальність та співпрацювати для притягнення винних до відповідальності, пише ZN.UA.

Текст заяви поширений у суботу у Брюсселі Зовнішньою політичною службою. "Європейський союз знову заявляє про свою повну підтримку всіх зусиль щодо встановлення істини, забезпечення правосуддя для 298 жертв катастрофи рейсу MH17 та їх найближчих родичів та притягнення винних до відповідальності відповідно до резолюції 2166 Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Боррель констатував, що "агресивна війна Росії проти України є болючим нагадуванням про те, що сталося вісім років тому з 298 людьми на борту рейсу MH17, і посилює необхідність встановлення відповідальності". "Посилаючись на свої попередні заяви, Європейський Союз приймає до відома всі судові розгляди, які ведуться у зв'язку з цим, і очікує, що Росія візьме на себе свою відповідальність і повною мірою співпрацюватиме у зусиллях із притягнення до відповідальності", - зазначив позицію ЕС Високий представник.

Літак Boeing 777, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий ракетою "Бук" 17 липня 2014 року, внаслідок чого загинули всі 298 пасажирів та членів екіпажу.

Після завершення 67 днів судових слухань, що тривали понад два роки, головуючий суддя Хендрік Стеенхуїс заявив, що найраніше, коли суд зможе винести вердикт у цій складній справі, - 17 листопада.

Судовий процес розпочався 9 березня 2020 року. Слухання доказів та юридичних аргументів закінчилося у п'ятницю, коли Україна була охоплена руйнівною війною, розв'язаною Росією 24 лютого.
 

Ще на цю тему