Росія вважає безпідставними претензії України на її майно в Лондоні, отримане «​​​​​​​у спадок» від СРСР

09:40 12.07.2022

Посольство Росії у Великій Британії вважає, що претензії України на майже два десятки радянських будівель, які можуть стати предметом міждержавного позову, не є юридично обґрунтованими.

Як повідомляє Європейська правда, про це йдеться в заяві посольства інформагентству ТАСС.

«Як єдина правонаступниця колишнього Радянського Союзу, Росія отримала права на радянську власність за кордоном і, на відміну від України, погасила всі радянські борги. Претензії України не мають жодних підстав з точки зору міжнародного права», – заявило посольство РФ.

Там стверджують, що приміщення дипломатичних представництв захищені принципом дипломатичного імунітету, і сподіваються, що Велика Британія дотримуватиметься відповідних зобов'язань за Віденською конвенцією про дипломатичні зносини.

У суботу британське видання The Times повідомило, що Україна готує позов проти Росії з метою повернути у свою власність 18 будівель, які Москва отримала у спадок від Радянського Союзу – зокрема маєток Сікокс-Хіт в Англії, який нібито використовується російськими дипломатами й співробітниками ФСБ як місце відпочинку.

Посол України у Британії Вадим Пристайко підтвердив The Times, що наймає адвоката для подання позову проти РФ, наголосивши, що через 31 рік після розпаду СРСР «питання рівного розподілу майна колишнього Радянського Союзу залишається невирішеним».

Зазначимо, що Україна була єдиною державою колишнього СРСР, яка ще у 1999 році оспорила власність Росії над колишнім радянським майном у Британії. Тодішній посол Володимир Василенко звернувся до британського уряду з проханням визнати «бенефіціарний інтерес» України в об’єктах нерухомості.

У 2002 році заява була відхилена, але водночас Росія так і не оскаржила претензії України в принципі, тому юридично Київ може знову домогтися передання майна у свою власність, зазначає The Times.

Ще на цю тему