Матвійчук: Макрон «відкритий до ідеї» створення спецтрибуналу щодо злочинів рф проти України

16:00 02.01.2023

Президент Франції Еммануель Макрон «відкритий до ідеї» створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

Про це заявила Олександра Матвійчук - голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру, в інтерв’ю Укрінформу.

Зокрема, у жовтні 2022 року під час зустрічі з Макроном Матвійчук звернулася до президента Франції із проханням підтримати міжнародний трибунал та притягнути путіна, лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності.

На запитання «Що він вам відповів? Він підтримує цю ідею?" Матвійчук зазначила: «Він сказав, що він відкритий до цієї ідеї. Але перед цим у нього була зустріч з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, а ми всі знаємо, що Карім Хан цю ідею не підтримує, він виходить з позиції інтересів своєї інституції».

Наприклад, як пояснила правозахисниця, «він (прокурор МКС - ред.) говорить, що розгляд питання агресії - чому його суд не має на це юрисдикції - залежить від рішень держав-учасниць Римського статуту і що це рішення треба змінити і якось передомовитися». Але, наголосила Матвійчук, це може зайняти роки, а правосуддя не має чекати. «Бо коли воно буде настільки відкладене в часі, що жертви не доживають, то, вибачте, це - не правосуддя», - додала вона.

«Тому тут є дискусія. Дискусія з дуже потужними гравцями на міжнародній арені, і ми маємо переконати і президента Франції, і всіх інших очільників держав, що ці додаткові механізми (розслідування і правосуддя — ред.) - це не конкуренція Міжнародному кримінальному суду, в жодному разі. Коли Міжнародний кримінальний суд вибере свої кейси - а ми тісно з ними працюємо, з групою прокурорів, передаємо їм усю інформацію, яка їм потрібна, - то це будуть їхні кейси, які вони будуть вести. Але питання про сотні тисяч інших людей, які не будуть «щасливчиками» потрапити в оцей перелік вибраних: що з ними робити?», - зазначила Нобелівська лауреатка.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 22 вересня 2022 року утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Матвійчук теж увійшла в цю групу.

Ще на цю тему