Літаки Абрамовича були конфісковані через польоти в Україну для неформальних переговорів – ЗМІ

10:40 07.07.2022

Підставою для накладання арешту на два літаки російського олігарха Романа Абрамовича у США стали перельоти між Росією в Україну в межах неформального переговорного процесу.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на The Wall Street Journal.

Співрозмовник видання, близький до Абрамовича, стверджує, що лютневі перельоти, які стали підставою для арешту літаків, були здійснені на прохання українських посадовців для організації гуманітарних коридорів. Він додав, що розвідка США про це знала.

З початку повномасштабного вторгнення Абрамович посів роль неформального посередника між Києвом і Москвою. Спершу він просто передавав повідомлення сторін, потім, за даними WSJ, долучався до переговорів про евакуацію цивільного населення й обмін полоненими.

Зазначається, що саме через цю посередницьку роль президент України Володимир Зеленський просив США не накладати санкції на Абрамовича. Водночас Британія і ЄС ввели обмеження проти російського олігарха через його тісні зв’язки з Путіним.

Зараз Абрамович і ще понад десяток російських олігархів оскаржують європейські санкції в Суді Євросоюзу.

На початку червня федеральний суддя Нью-Йорка видав ордер на арешт міністерством юстиції США літаків Boeing 787-8 Dreamliner та Gulfstream G650ER, які пов’язують із російським мільярдером Романом Абрамовичем, пише Європейська правда.

Федеральне бюро розслідувань, яке просило про ордер на арешт суден, стверджує, що Абрамович володіє ними через серію компаній-прокладок, зареєстрованих на Кіпрі, Джерсі та Британських Віргінських островах.
 

Ще на цю тему