Третину російського морського експорту нафти після початку війни перевезли грецькі танкери

10:00 23.06.2022

Танкери, які належать грецьким судновласникам, забезпечили понад третину морських постачань нафти з Росії на експорт після початку російського військового вторгнення до України. 

Такі дані наводить Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), пише видання Порти України.

Згідно з даними MarineTraffic цієї весни величезний обсяг російської нафти поставили грецькі судновласники. За нашими підрахунками орієнтовний обсяг такої логістики сягає понад 19 млн тонн нафти на суму $16 млрд. Це більше третини усієї нафти, що вивезена з Росії цією весною”, — вказали в НАЗК.

Серед перевізників у період березень-травень 2022 року такі великі грецькі компанії:

  • TMS Tankers Ltd. — 31 танкер загальним обсягом нафти 3,411 млн тонн;
  • Minerva Maritime (Minerva Marine Inc.) — 28 танкерів загальним обсягом нафти 2,687 млн тонн;
  • Thenamaris Ships Management Inc. — 22 танкери загальним обсягом нафти 1,431 млн тонн;
  • Delta Tankers Ltd. — 11 танкерів загальним обсягом нафти 1,3 млн тонн;
  • Dynacom Tankers Management Ltd. — 12 танкерів загальним обсягом нафти 1,049 млн тонн.

Поки грецькі танкери возять нафту та поповнюють бюджет РФ для виготовлення ракет та бомб, помирають українські діти. Компанії, які забезпечують нафтовий трансфер, повинні зазнати не лише репутаційних втрат, але й потрапити під санкції як співучасники злочинів РФ”, — заявили в НАЗК.

Наголошується, що заблокувати використання морського флоту для транспортування російської нафти та російського експорту одним із першочергових завдань санкційної політики, оскільки саме нафта є одним з ключових джерел фінансування російської війни проти вільного світу.

Інфографіка: facebook.com/NAZKgov

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набере чинності через шість місяців для нафти та через вісім місяців для нафтопродуктів.
 

Ще на цю тему