Греція запропонує громадянам субсидії на енергоефективні холодильники і кондиціонери

13:41 21.06.2022

Греція запропонує домогосподарствам субсидії, щоб допомогти їм замінити свої старі холодильники та кондиціонери та скоротити високі рахунки за електроенергію.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Як і багато інших країн ЄС, Грецію охопило різке зростання цін на енергоносії, тенденція, яка посилилася після вторгнення Росії в Україну та скорочення потоків газу до кількох країн Європи.

З минулого року країна вжила ряд заходів на загальну суму близько 7 мільярдів євро, включаючи субсидії, щоб допомогти домогосподарствам.

Грецькі домогосподарства зможуть придбати до трьох нових, більш енергоефективних приладів - кондиціонери, холодильники або морозильні камери - і отримати субсидію в розмірі від 30% до 50% вартості кожного приладу, заявив міністр енергетики Костас Скрекас.

"У рамках програми, яку ми оголошуємо сьогодні, ми даємо сотням тисяч домогосподарств можливість значно зменшити – до 40% – споживання електроенергії", – сказав він.

За його словами, Греція зможе заощадити електроенергію, яка дорівнює тій, яка споживається містом з населенням 100 тисяч людей на рік, і заощадити 40 мільйонів євро на імпорті газу та нафти щорічно.

Очікується, що ця ініціатива коштуватиме 150 мільйонів євро і буде фінансуватися за рахунок коштів ЄС.

Ще на цю тему