У НАТО є аргументи, аби «закрити небо» над заходом України - польський генерал

20:30 18.06.2022

Північноатлантичний альянс має забезпечити протиповітряну оборону Західної України у відповідь на пуски росією ракет далекого радіусу дії у бік кордону з Польщею.

Про це в інтерв’ю Onet.pl заявив колишній голова Бюро національної безпеки Польщі (2010-2015 рр.), польський генерал Станіслав Козєй, передає Укрінформ.

На переконання генерала, НАТО має захищати військову допомогу, яка постачається в Україну. Зокрема, йдеться і про територію України у безпосередній близькості до кордонів Альянсу, яку атакує ракетами росія, намагаючись знищити поставки військової допомоги.

“Це неприпустимо. російські ракети далекої дальності, випущені з Чорного моря або за допомогою стратегічної авіації, які летять до кордонів НАТО, мають бути збиті на відповідній відстані від цього кордону”, - заявив Козєй.

Він зазначив, що йдеться про ракети подвійного призначення, оскільки вони можуть переносити ядерні боєголовки.

“Якщо взяти це до уваги, то у нас (НАТО – ред.) є повноцінні аргументи, щоб превентивно перестрахуватися і попередити росію: якщо вона продовжить атакувати наш кордон ракетами далекої дальності, то ми від певного дня запровадимо протиракетну оборону над Західною Україною”,- пояснив польський генерал.

Він зауважив, що донині путін результативно шантажував Захід, реалізуючи свою "доктрину ескалації", лякаючи можливим застосуванням ядерної зброї.

Як наголосив колишній голова Бюро національної безпеки РП, врешті потрібно розвернути ситуацію в інший бік або принаймні врівноважити її.

“Не може бути так, що у конфронтації двох сторін лише одна лякає, ставить бар’єри, вимоги, червоні лінії”,- констатував Козєй.

На думку польського генерала, у контексті національної єдності, сили українського народу, позиції України у світі і її шансів на приєднання до Заходу Україна вже виграла зіткнення з рф, навіть якщо вона зазнає територіальних втрат.

З 24 лютого росія веде широкомасштабну війну проти України.
 

Ще на цю тему