100 днів із моменту вторгнення: кремль заборонив росЗМІ «акцентувати увагу» на тривалості війни

08:40 03.06.2022

Москва заборонила своїм ЗМІ “акцентувати увагу” на тривалості війни в Україні. Про це пише “Медуза”, передає УНН.

Як пише видання, адміністрація диктатора «попросила» редакції державних та провладних ЗМІ «не тиражувати тему 100 днів спеціальної військової операції» та «не акцентувати» увагу читачів та глядачів на тривалості війни».

Вимоги надійшли у редакції сьогодні – напередодні сотого дня вторгнення.

“Медуза” пише із посиланням на чотири власні джерела: з держ. медіа, мерії Москви, провладних видань та самої адміністрації президента.

Повідомляється, в онлайн-трансляціях, присвячених «спецоперації», у провладних таблоїдах «Комсомольська правда» та «Московський комсомолець» дійсно вказана лише поточна дата.

В онлайні державного інформагентства ТАРС тривалість вторгнення також не зазначена. Не йдеться про неї і у випусках новин на Першому каналі та каналі «Росія 1», а також на головних сторінках РІА Новини та російськомовної версії RT.

«Акцентування уваги на датах, пов'язаних з війною, може змусити росіян задуматися про цілі та успішність вторгнення», — сказав «Медузі» співрозмовник в адміністрації президента.

«При розмовах про круглу дату завжди виникають питання: а чого до цієї дати вдалося досягти? Так повелося ще з радянських часів, коли були п'ятирічки, плани на них і таке інше. Виходить, що зараз пред'явити до цієї дати майже нічого. Можна сказати, що взяті якісь населені пункти, але людям їхня назва нічого не говорить. Це багато чи мало? Цілі „операції“ близькі чи ще ні?»– розмірковує джерело «Медузи».

Крім того, в кремлі «не хочуть нагадувати», що вторгнення триває вже більше трьох місяців. Близький до АП співрозмовник «Медузи», посилаючись на результати закритих соціологічних опитувань, підкреслив, що багато росіян і так упевнені: «спецоперація» затягнулася.

«А про її цілі, крім „денацифікації“ та „демілітаризації“ України, досі нічого не відомо. Люди ці слова не розуміють, але бачать, що бойові дії йдуть уже довго. До „операції“ їм вселялося, що Україна – держава слабка.

Але тепер виходить, що швидко перемогти її не виходить», – відзначив близький до кремля співрозмовник «Медузи».

Прессекретар путіна дмитро пєсков у коментарі «Медузі» не погодився з думкою про те, що «спецоперація» затягнулася: «У подібних операцій не може бути чітко визначеного таймінгу».

На питання, чи були з кремля якісь вказівки щодо висвітлення у ЗМІ тривалості війни, пєсков не відповів.

 

Ще на цю тему