Грузія не повертатиме свої окуповані території військовим шляхом – Зурабішвілі

11:40 27.05.2022

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що країна не скористається війною в Україні для повернення своїх територій, захоплених росією, військовим шляхом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Эхо Кавказа.

"Це – очевидна, чергова російська дезінформація", – сказала Зурабішвілі, виступаючи на тбіліській площі Свободи з нагоди Дня незалежності країни.

"Вкотре звертаюся до вас, наших громадян в Абхазії та Цхінвалі: підтверджую, що Грузія війною та силою нічого не планує проти вас. Сьогодні всім зрозуміло, яка країна загрожує суверенітету, ідентичності та життю своїх сусідів. І це – не Грузія", – сказала грузинська лідерка.

Зурабішвілі запропонувала жителям самопроголошених республік приєднатися до "єдиного європейського майбутнього".

"Пропонуємо вам свободу, повагу та захист вашої мови, ідентичності, історії, культури", - сказала президентка Грузії.

Ініціативу про проведення референдуму щодо приєднання Південної Осетії до росії Зурабішвілі назвала черговою російською провокацією та загрозою анексії.

"Не можна припустити, щоб росія зробила ще одну фатальну помилку і ще один злочин, вкотре знехтувала нормами та принципами міжнародного права. Це не залишиться без відповіді й викличе реакцію у відповідь міжнародного співтовариства", – додала Зурабішвілі.

Як повідомлялося, "президент" самопроголошеної республіки Південна Осетія призначив на 17 липня "референдум" про входження до складу росії.

Південна Осетія оголосила про свій "суверенітет" 1990 року. 2008 року республіка отримала "визнання" москви. Грузія ніколи не визнавала цього рішення, 2009 року в країні було ухвалено закон, згідно з яким Південна Осетія вважається територією, окупованою росією.
 

Ще на цю тему