Верховний суд Нідерландів має ухвалити рішення у справі скіфського золота наступного року

09:40 26.05.2022

Рішення Верховного суду Нідерландів у справі про приналежність колекції скіфського золота очікується 2023 року.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала директор департаменту міжнародних спорів міністерства юстиції Анна Тищенко.

«Рішення Верховного суду очікуємо десь на початку – у середині 2023 року, проте з огляду на обставини цей розклад може змінитися. Міністерство юстиції разом з МКІП, МЗС та адвокатами повноцінно готується і, як і раніше, надає переконливі аргументи та докази в рамках розгляду справи у Верховному суді Нідерландів»,– наголосила вона.

26 січня 2022 року так звані кримські музеї подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота Україні.

Як повідомляв Укрінформ, нідерландська юридична фірма Houthoff відмовляється представляти у Верховному суді в Гаазі інтереси «російських кримських музеїв» у справі «скіфського золота».

Апеляційний суд Амстердама, де проходили слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота», 26 жовтня 2021 року ухвалив рішення повернути експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію суверенної держави Україна.

Однак чотири кримських музеї – Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський" – звернулися до Верховного суду Нідерландів, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова росією.

Скіфське золото, доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Ще на цю тему