Викрадене росіянами судно МПРС «Cапфір» повернулося під контроль України / Фото

21:00 09.04.2022

Пошуково-рятувальне судно «Cапфір» КП «Морська пошуково-рятувальна служба» (МПРС), яке раніше було атаковане й захоплене російськими окупантами, повернуто Україні та відбуксируване на рейд румунського порту Суліна. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, пише видання Порти України.

«Це результат спільних зусиль вищого керівництва нашої країни, Міністерства інфраструктури, КП «МПРС» та Міжнародної Морської Організації (IMO)», — наголосили в МІУ.

Буксирування судна з місця передачі здійснив буксир «Авант» під прапором України.

Усі 19 членів екіпажу рятувального судна були звільнені з російського полону раніше, 25 березня, у рамках першого обміну полоненими.

Цивільне рятувальне судно «Сапфір» перебуває на балансі Морської пошуково-рятувальної служби України. Призначене для патрулювання у відкритому морі, порятунку суден, які терплять лихо, виконання морських буксирувань суден і плавзасобів, пожежогасіння, виконання підводно-технічних робіт на глибинах до 50 метрів, порятунку людей і надання медичної допомоги постраждалим.

З моменту повномасштабного наступу РФ на Україну, з 24 лютого, «Сапфір» брав участь у рятувальних операціях на Чорному морі. Зокрема за його участі була ліквідована пожежа на борту танкера Millennial Spirit (прапор — Молдова), яка виникла в результаті ракетного обстрілу з боку Росії.

На момент викрадення судно виконувало гуманітарну місію з порятунку людей в районі острова Зміїний. З початку березня викрадене судно перебувало у порту окупованого Севастополя.

Усього з початку активної фази війни агресор захопив три цивільні судна — «Сапфір», Afina та Princess Nikol. Захоплення військовими кораблями країни-окупанта цивільних суден є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства.

Крім того, з перших днів повномасштабного вторгнення флот РФ поцілив щонайменше у сім цивільних суден в Азовському і Чорному морях і в Бузькому лимані. Росіяни називають це «антитерористичною операцією».

Фото: mtu.gov.ua

Ще на цю тему