«Суд» у Криму засудив ексзаступника постпреда Президента України в АРК до 8 років колонії

08:00 09.04.2022

В окупованому Криму так званий Київський районний суд заочно засудив до 8 років колонії суворого режиму українського активіста, колишнього заступника постійного представника Президента України в АРК Ізета Гданова.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

“Київський районний “суд” Сімферополя ухвалив вирок у справі колишнього першого заступника постійного представника Президента в АРК Ізета Гданова: 8 років колонії суворого режиму”, - йдеться у повідомленні.

Активіста звинуватили у причетності до батальйону імені Номана Челебіджихана і відкрили "справу" за ч. 2 ст. 208 КК РФ ("участь у діяльності незаконного збройного формування, що діє на території іноземної держави з метою, що суперечить інтересам рф").

Справу проти Гданова розглядала "суддя" Ольга Кузнєцова, яка, за даними правозахисників, вже виносила 3 ​​вироки за аналогічним звинуваченням (2 заочні позбавлення волі та 1 – реальне). Раніше вона також винесла 29 рішень про утримання під вартою у “справах кримських мусульман” та “українських диверсантів”.

Читайте також: В окупованому ​​Криму ще сімох осіб судять за причетність до «Свідків Єгови»
Крім цього, Кузнєцова відмовилася проводити перевірку за фактом загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, заявивши, що Кашка "була старенькою і від цього померла".

Як повідомлялося, у листопаді 2021 року в будинку батьків Гданова в окупованому Криму відбувся обшук, під час якого силовики шукали зброю.

Ізет Гданов – український держслужбовець, який до окупації Криму обіймав посади начальника Управління з організації автомобільних перевезень та зв'язку Міністерства транспорту та зв'язку Автономної Республіки Крим, заступника міністра промислової політики, транспорту, зв'язку та паливно-енергетичного комплексу АРК.

Після окупації Криму з 2014 року – помічник-консультант депутата Верховної Ради Рефата Чубарова, член Меджлісу кримськотатарського народу, з 2015 року – заступник командира штабу Громадянської ініціативи блокади Криму.

З серпня 2017 року до липня 2019 року обіймав посаду першого заступника постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим, виконував обов'язки постійного представника Президента в АРК.

22 жовтня 2018 року потрапив до списку санкцій країни-агресора, яка ввела санкції проти компаній та громадян України, що завдають шкоди рф.

Ще на цю тему