Один із найбільших у світі фондів національного добробуту призупинив інвестиції в Росію

16:00 29.03.2022

Mubadala Investment Company, один з найбільших у світі фондів національного добробуту, призупинив інвестиції в Росію через повномасштабну війну проти України.

Про це Халдун Халіфа Аль Мубарак, головний виконавчий директор Mubadala Investment Company, повідомив у ході інвестиційної конференції, пише НВ з посиланням на Reuters.

"Те, що відбувається в цій кризі між Росією та Україною, - це травесті з катастрофічними наслідками з точки зору людських життів і з точки зору впливу, який це має на економіку в усьому світі", - заявив Халдун Мубарак.

Він зазначив, що в цих умовах фонд має "припинити інвестиції в цей ринок, в Росію".

Mubadala має стратегічні зв'язки із суверенним фондом Росії - Російським фондом прямих інвестицій (РФПІ).

На веб-сайті фонду Mubadala вказано, що він інвестував $3 млрд приблизно в 50 російських компаній.

На інвестиції в Росію припадає менше 1% портфеля Mubadala Investment Company, що базується у столиці ОАЕ Абу-Дабі. Фонд управляє активами на суму $243 млрд. Mubadala Investment Company – другий найбільший фонд Абу-Дабі.

ОАЕ входить до об'єднання нафтовидобувних країн ОПЕК+, членом якого є і Росія. Країна утрималася під час голосування Радбезу ООН за резолюцію із засудженням вторгнення РФ до України.

Через війну в Україні Норвегія розпочала процес виведення російських активів зі свого суверенного фонду добробуту, активи якого становлять $1,3 трлн. Фонд є найбільшим у світі власником публічно торгованих компаній з портфелем, що налічує близько 9000 акцій.
 

Ще на цю тему