IMO включилася до створення безпечних «коридорів» для моряків, які застрягли в Чорному та Азовському морях через війну

09:20 18.03.2022

Близько 100 вантажних суден під іноземними прапорами та до 2 тис. моряків застрягли в українських водах Чорного та Азовського морів «на лінії вогню» через розв’язану Росією війну, пише The Guardian.

Після російських ракетних ударів та повідомлення про загибель як мінімум одного моряка, профспілки та судноплавні організації закликають відкрити безпечний прохід із Чорного та Азовського морів.

Міжнародна палата судноплавства (ICS) та профспілки закликають до негайного створення безпечних «блакитних коридорів», щоб судна та їхні екіпажі могли піти без ризику ракетних ударів або мінної небезпеки. За оцінкою Міжнародної морської організації (IMO), під загрозою опинилося до 2 тис. осіб, хоча деякі з них, можливо, вже були репатрійовані.

Російські військові взяли під контроль найважливіші водні шляхи, коли 24 лютого вторглися до України. А вже на початку березня 27-річного суднового інженера Хадісура Рахмана було вбито в Дніпро-Бузькому лимані неподалік Миколаєва – після того, як у його суховантажне судно під прапором Бангладеш влучила ракета. Тієї ж ночі шістьох членів екіпажу естонського вантажного судна Helt довелося рятувати з крижаної води після того, як воно затонуло внаслідок вибуху неподалік Одеси. З початку російського вторгнення снарядами було вражено ще три судна.

Наталі Шоу з ICS заявила, що у Чорноморському регіоні застрягли від 90 до 140 суден із екіпажами від 16 до 24 осіб на кожному.

Росіяни заявили, що стрілятимуть у будь-які судна, які рухатимуться в цьому районі”, — каже Шоу.

За її словами, багато країн, включаючи Бангладеш, Філіппіни та Індію, просять про репатріацію своїх моряків.

Проблема у тому, що перевозити їх до інших країн небезпечно. Люди зазнають нападів навіть у гуманітарних коридорах”, – каже вона.

Інспектор Міжнародної федерації транспортників (ITF) Наталія Єфріменко каже, що перші удари сталися по суднах на якірній стоянці.

Для суден безпечніше перебувати в порту. Тепер у нас немає суден на якірній стоянці… Безпека екіпажу є обов’язком судновласника незалежно від того, чи безпечніше залишитися або піти для судна. Поки що суднам небезпечно йти, якщо немає безпечного коридору”, – зазначила Єфріменко.

Минулого тижня генеральний секретар IMO Кітак Лім заявив про «готовність вжити негайних заходів» щодо створення безпечного морського коридору за «співпраці відповідних сторін, включаючи прибережні держави». Це дозволило б «евакуювати моряків та судна» з Чорного та Азовського морів у безпечніше місце. Проте поки що про створення таких коридорів інформації немає.

Тим часом капітан Куба Шиманський, генеральний секретар InterManager (об’єднує менеджмент 5 тис. суден та 250 тис. моряків), сказав, що вони евакуювали екіпажі чотирьох суден у портах Чорного моря — а також надають кошти сім’ям українських моряків, щоб допомогти їм дістатися безпечних країн, у тому числі Румунії, Польщі та Молдови.

Судна замкнені в портах, води довкола заміновані. Небезпечно віддавати накази піти. Якщо ми бачимо, що безпека екіпажу не може бути забезпечена – ми евакуюємо екіпаж, але поки це знадобилося лише у чотирьох випадках”, – каже Шиманський, додаючи, що IMO розпочала роботу над пошуком «блакитних коридорів».

 

Ще на цю тему